Y. Varoufakis: Europa’s wraakzuchtige Griekse privatiseringsplan

20 juli 2015 – Voormalige minister van Financiën Yanis Varoufakis  geeft in dit artikel commentaar op de dramatische uitkomst van de laatste Eurotop en het privatiseringsplan dat Griekenland van zijn schuldeisers moet uitvoeren.  Hij noemt de “Griekse Treuhand alsnog een wangedrocht en stigma op het Europese geweten. En, erger nog, het is een gemiste kans.”  Het interessante in dit artikel is dat Varoufakis zijn eigen voorstel van 19 juni openbaar maakt met betrekking tot de privatisering van het publieke eigendom, dat hij aan de Duitse regering en de trojka overhandigde, ten spijt van de desinformatie dat Griekenland geen voorstellen deed.

Varoufakis: “Ons voorstel werd met een oorverdovende stilte ontvangen. Om precies te zijn ging de Eurogroep van ministers van Financiën van de eurozone gewoon door met het lekken naar de mondiale media dat de Griekse autoriteiten geen geloofwaardige of innovatieve voorstellen hadden – het gebruikelijke liedje. Een paar dagen later, toen men van hogerhand besefte dat de Griekse regering op het punt stond om volledig te capituleren voor de eisen van de trojka, zagen ze het moment om Griekenland hun vernederende, fantasieloze, en kwaadaardige Treuhand-model op te leggen.
Op een keerpunt in de Europese geschiedenis is ons innovatieve alternatief zomaar in de vuilnisbak gegooid. Het is nu aan anderen om het er weer uit te vissen.”

Lees het complete artikel in het Nederlands: project-syndicate.org/privatisering publiek eigendon/Varoufakis
R
ead the complete article in English at: project-syndicate.org/greece-privatization-plan-public-assets/Varoufakis

Y. Varoufakis, 20.07.2015, BRON
V
ertaling: Melle Trap
Photo: Credit by Globaljustice.org

 

Reacties zijn gesloten.