20 november 2015: Hulpkaravaan naar Griekenland

hulpkaravaan

‘Wij helpen de Grieken de vluchtelingen te helpen zodat zij niet met lege handen staan bij deze enorme hulpvraag.’ – Erika Mauritz, initiatiefneemster van de stichting Hulpkaravaan naar Griekenland.
Persbericht: door Diana Kretschmann, woordvoerder van de stichting Hulpkaravaan en deskundige van de Mediacirkel.
Haarlem, Bleiswijk, donderdag 19-11-2015
Morgen komt de eerste vrachtwagen van het burgerinitiatief Hulpkaravaan naar Griekenland aan in Kilkis. Deze vrachtwagen is gevuld met 33 pallets hulpgoederen en zeventig kinderwagens en Maxi-Cosi’s. De hulpgoederen bestaan uit tenten, slaapzakken, voeding, winterkleding en schoenen. Daarnaast komen de duizenden toilettassen in Nederland gemaakt door het project Women 4 Women aan. De hulpgoederen zijn bestemd voor de vluchtelingen die bij Idomeni de grens overgaan naar de rest van Europa. De Stichting Hulpkaravaan zal nog tientallen vrachten verzorgen naar verschillende rampgebieden in Griekenland.
‘Gewone mensen helpen gewoon’
Op 29 augustus 2015 deed Erika Mauritz een oproep op Facebook. Wie wilde haar meehelpen om hulpgoederen te verzamelen voor vluchtelingen in Griekenland? Het antwoord was overweldigend. Op 70 locaties in Nederland en België doneerden bedrijven en duizenden burgers wat nodig is in Griekenland. In het hele land is ingehaakt op het initiatief dat opgemerkt is door de lokale media en veel navolging krijgt op social media. Honderden vrijwilligers sloten zich aan bij Hulpkaravaan en zetten zo hun gevoel van onmacht om in daden want “Gewone mensen helpen gewoon.”
Op 1 oktober is de inzameling van particuliere donaties gestopt. De hulpgoederen zijn bijeengebracht in een loods in Bleiswijk, waar dagelijks tientallen vrijwilligers aan het werk zijn om de 1500 m3 aan verzamelde hulpgoederen verzendklaar te maken voor Griekenland.
De gesorteerde hulpgoederen gaan naar diverse lokale Griekse hulporganisaties die zich inzetten voor vluchtelingen. In oktober heeft de Hulpkaravaan tijdens een aantal voorbereidende expedities met hulpgoederen nader contact gelegd met deze organisaties. Samen met hen wordt afgestemd hoe de hulpgoederen van de stichting goed kunnen worden verwerkt. Zo komen de hulpgoederen op een efficiënte manier bij de vluchtelingen terecht. Hierdoor is wat begon als een persoonlijk project uitgegroeid tot een geoliede organisatie met distributiekanalen in vrijwel alle door de vluchtelingencrisis getroffen gebieden in Griekenland, zoals Lesbos, Kos, Athene en Idomeni aan de grens met Macedonië.
De Hulpkaravaan is dringend op zoek naar vrijwilligers, donateurs en bedrijven die het project willen steunen. De organisatie heeft al veel bijval gekregen van vliegmaatschappijen, loodseigenaren, marktkraamhouders, gemeentes en lokale ondernemers. Vele experts hebben de Hulpkaravaan ruimhartig voorzien van gratis adviezen over logistiek en hulpgoederentransport. Ook heeft deze sector een deel van de transportkosten op zich genomen. We zoeken nog donateurs om de Hulpkaravaan het laatste duwtje in de rug te geven.
Wie zich op wil geven als vrijwilliger voor de Hulpkaravaan kan een e-mail sturen naar vrijwilligerkaravaan@gmail.com 
Potentiële weldoeners kunnen zich melden bij de organisatie.

Comments are closed.