18 March 2022: Griekse literatuur tussen Ethiopië en Karelië: het voorbeeld van de Koptische martelaarsverhalen

Titel: Griekse literatuur tussen Ethiopië en Karelië: het voorbeeld van de Koptische martelaarsverhalen
Spreker: Dr. Ewa Zakrzewska, specialist wetenschappelijke informatie Byzantinologie en Nieuwgrieks, Taalwetenschap, Klassieken, Archeologie en Oude Geschiedenis, Universiteitsbibliotheek UvA.
Datum/tijd: 18 maart 2022, 17.00-18.00 uur
Locatie: Doelenzaal, UB (University Library UvA), Singel 425, Amsterdam
Taal: Nederlands
N.B. deze lezing wordt gehouden in het kader van de NGNS Dag 2022 en vormt het afscheidscollege van Dr. E. Zakrzewska.

Abstract
Martelaarsverhalen vormen een van de meest productieve genres van de Griekse literatuur. Al sinds de oudheid werkt dit genre door in verschillende religies, geografische gebieden en maatschappelijke situaties. In deze lezing presenteer ik een beknopte synthese van mijn onderzoek naar de martelaarsverhalen die in de Late Oudheid in Alexandrië vertaald zijn uit het Grieks naar het Egyptisch-Koptisch en sindsdien een prominente bouwsteen zijn geworden van de identiteit van de Egyptische christenen. Wat zijn de contexten waarin deze verhalen functioneerden en nog steeds functioneren? Welke factoren bepalen hun maatschappelijke werking en hun succes door de eeuwen heen?

Βio
Ewa Zakrzewska is afgestudeerd aan de Universiteit van Warschau in de Poolse taal- en letterkunde en in de Egyptologie en gepromoveerd in de taalwetenschap. Sinds 1986 woont ze in Nederland. Haar promotieonderzoek naar secondaire predicaties in het Pools en het Oudegyptisch heeft grotendeels plaats gevonden in Leiden (Egyptologie) en aan de UvA (Functionele Grammatica van Simon Dik). Na haar promotie heeft Ewa Zakrzewska de postdoctorale opleiding Documentaire Informatiekunde afgerond aan de UvA en is ze in diverse functies in de bibliotheek van de UvA gaan werken. Tegelijkertijd is ze actief gebleven als onderzoekster en is haar interesse verschoven naar het Koptisch, de late oudheid en de Byzantijnse periode, waarover ze regelmatig publiceert.

 

Reacties zijn gesloten.