Onderzoek: 450.000 kinderen onder de armoedegrens

Menelaos Myrillas / SOOC

4 november 2015 – Alarmerend nieuws: meer dan  450.000 kinderen leven onder de armoedegrens in Griekenland, blijkt uit onderzoek van het Instituut Prolepsis. Tevens geeft dit onderzoek aan dat bijna de helft van de leerlingen van het leerjaar 2014-2015 te kampen heeft met voedselonzekerheid.

 

Bron: Newsroom, ThePressproject, 04.11.2015
Vertaling: NGNS/ Dafni Peteinakis

Het onderzoek toont aan dat 53% van de kinderen dat deelnam aan het programma te kampen heeft met voedselonzekerheid en wel 21% met honger. Daarnaast blijkt onderzoek aan dat onder 64% van de gezinnen ten minste één ouder geen inkomen heeft en bij 15% geen enkele bron van inkomen bestaat. Bovendien blijkt uit het onderzoek van het Nationaal Centrum van Sociaal Onderzoek, gepubliceerd door de krant Efsyn.gr, dat de crisis onomkeerbare schade veroorzaakt aan de geboortecijfers.

Zoals de directeur van het Centrum Dionysis Balourdos verklaart: “Het risico op armoede wordt steeds groter en dit is ontmoedigend voor stellen, die vervolgens het nemen van kinderen uitstellen. Dit is duidelijk te zien aan het geboortecijfer, waarvan de opwaartse trend in 2009 stopte (deze was 1,49 kinderen per vrouw in 2009 en in 2013 was dit getal ongeveer 1,3 kinderen per vrouw). Daarnaast voegt hij het volgende toe: “Experts vinden de grens van 1,5 kinderen per vrouw een mijlpaal. Ze wijzen vooral op de afname van het geboortecijfer. Het is moeilijk om het geboortecijfer te veranderen wanneer een land zich onder deze kritieke grens bevindt. De tweede grens van 1,3 kinderen per vrouw, is een laag geboortecijfer: het is een ondergrens, waarbij het moeilijk is om beleidsmaatregelen te treffen en het geboortecijfer te beïnvloeden.

Reacties zijn gesloten.