Y. Varoufakis: Bezuinigingsbeleid is enige ‘dealbreaker’

Yanis Varoufakis (INET)

27 mei 2015 – Het is niet de Griekse regering maar de Eurogroep die een akkoord voor een economisch hervormingsprogramma tegenhoudt. Dat is de stelling van de Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis. De Eurogroep wil immers uitsluitend ‘besparen’ op sociale uitgaven en de Griekse economische elite volledig vrijwaren.
Y. Varoufakis: Als het over de onderhandelingen gaat tussen de Griekse regering en haar kredietverleners, dan overheerst een vaak voorkomende misvatting. Die misvatting werd recent nog herhaald door Philip Stephens van de Financial Times. Hij stelde dat “Athene niet in staat is, of niet wil zijn – of beiden – om een economisch hervormingsprogramma te implementeren”.

De opvatting dat Griekenland er niet in zou slagen haar begroting voldoende te consolideren, is niet enkel fout. Ze is gewoonweg absurd. Bijgevoegde grafiek toont dit aan. Daarnaast verklaart de grafiek ook waarom Griekenland het minder goed heeft gedaan dan pakweg Spanje, Portugal, Ierland, of Cyprus in de jaren na de financiële crisis van 2008.

Ten opzichte van de rest van de landen in de periferie van de eurozone, waren de aan Griekenland opgelegde maatregelen minstens twee keer zo zwaar. Zo is het gewoon, niet meer en niet minder. Griekenland staat helemaal alleen rechts onderaan in deze grafiek:

(op de horizontale as staat de vermindering van het structureel begrotingstekort, waar Griekenland het hoogst scoort, op de verticale as staat de nominale groei/daling van de begroting, van alle EU-lidstaten is de totale begroting van Griekenland het meest geslonken)

Lees het complete artikel opdewereldmorgen.be
© 2015 Yanis Varoufakis/Project Syndicate, Bron
woensdag 27 mei 2015
Vertaling: Sarah Wagemans

 

Reacties zijn gesloten.