Onze geschiedenis

DSC01431-1024x768

Het Nederlands Genootschap voor Nieuwgriekse Studies (NGNS) is op 19 maart 1996 opgericht door het Byzantijns-Nieuwgrieks Seminarium van de Universiteit van Amsterdam (Opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur) en het Instituut voor Nieuwgrieks en Byzantinologie van de Rijksuniversiteit Groningen als de Nederlandse afdeling van het Europees Genootschap voor Nieuwgriekse Studies (EENΣ). Het NGNS was toen een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid en was gehuisvest in het gebouw van het Universiteitstheater op de Nieuwe Doelenstraat 16-18 in Amsterdam.

 

Het NGNS is vanaf 2008-2009 gevestigd in het P.C. Hoofthuis op de Spuistraat 134 te Amsterdam. De vereniging ondersteunt en faciliteert de opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur van de Universiteit van Amsterdam (CROHO-code: 56814) en fungeert, onder andere, als alumnivereniging van deze universitaire opleiding. In de periode 2009 tot en met 2013 heeft het NGNS zich beperkt tot de organisatie van de Variacolleges (maandelijkse lezingen) en de jaarlijkse Internationale Certificaatsexamens Nieuwgrieks (KΕΓ).

In 2014 heeft een ad interim bestuur plannen gemaakt voor de professionalisering van de organisatie en de intensivering van haar samenwerkingsverbanden met diverse partners op het gebied van onderwijs, onderzoek en cultuur. Vanaf januari 2015 heeft een nieuw bestuur het NGNS nieuw leven ingeblazen door meer leden aan te trekken, meer activiteiten te organiseren en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan. Vanaf 2016 is het NGNS een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid die verantwoordelijk is voor de oprichting en onderhoud van de Marilena Laskaridis Chair of Modern Greek Studies aan de UvA.

Reacties zijn gesloten.