Media

a slide4De subgroep media-netwerk bestaat uit deskundigen die zich bezighouden met de framing van Griekenland in de Nederlandse media gedurende de “Griekse crisis”. Het zijn academici (vaak alumni Nieuwgrieks), schrijvers, of professionals die veel belang hechten aan een genuanceerde berichtgeving over Griekenland in de media.

Het team deskundigen heeft in de periode 1 april 2015 tot en met 1 juli 2016 artikelen verzameld uit de Griekse, Nederlandse en internationale pers in een poging om een database op te zetten die het debat over de zogenoemde “Griekse crisis” kan “reframen”. De database is o.a. om onderwijs- en onderzoeksdoeleinden opgezet op verzoek van studenten en alumni die op zoek zijn naar betrouwbare informatie ten behoeve van het contextualiseren van de Griekse (maar ook Europese) economische, politieke en maatschappelijke crisis. Het team heeft gepubliceerd of vertaald artikelen uit Griekse (en/of internationale) journalistieke bronnen over een aantal kernthema’s die gerelateerd zijn aan Griekenland in crisistijd. De beeldvorming rond Griekenland, de vluchtelingenproblematiek, migratie, de opkomst van extreemrechtscultuur in crisistijd, Griekenland en Europa, economiepolitiek en maatschappij, de Eurocrisis, de gevraagde hervormingen, en de humanitaire crisis komen aan bod.

De deskundigen van het media-netwerk hebben grondige kennis van de situatie in Griekenland en kunnen als gesprekspartners fungeren voor de Nederlandse media. Hun kennisgebieden en contactgegevens zijn hier te vinden. Alle redacteuren van de subgroep media-netwerk hebben hun werk onbezoldigd verricht.

De subgroep media-netwerk zet enigszins het werk van de Nederlands-Griekse Mediacirkel voort. Dit is een initiatief van het NGNS en de EBN geweest dat gelanceerd werd als digitaal niewsplatform op 29 juni 2015 aan de Universiteit van Amsterdam. Het initiatief heeft tot september 2016 een aantal succesvolle activiteiten ondernomen. Zie een overzicht van deze activiteiten onder Archief.

Het Innovation Exchange Center Amsterdam (IXA) heeft de Nederlands-Griekse Mediacirkel als voorbeeld van innovatief idee uit de Geesteswetenschappen opgenomen in zijn publicatie Amsterdam Science Innovation Award 2016. Showcase of Ideas. Where science meets business and ideas have impact (mei 2016). Het IXA is een gezamenlijk initiatief van de UvA, de VU, de Amsterdam University of Applied Sciences HvA, het AMC en het VU Medisch Centrum en bevordert innovatieve initiatieven, afkomstig uit de academische wereld.

Er zijn vier nieuwsbrieven uitgebracht in 2016 en 2017.
NGNS News 1
NGNS News 2
NGNS-NEWS 3
NGNS-NEWS 4

Reacties zijn gesloten.