Cultuur

Het NGNS heeft diverse grote culturele evenementen gefinancierd, gefaciliteerd, geïnitieerd en/of mede georganiseerd. Het betreft benefietconcerten, theatervoorstellingen, boekpresentaties, tentoonstellingen, congressen en wetenschappelijke symposia waarbij het moderne Griekenland en/of Cyprus onder de aandacht worden gebracht.
Hieronder volgt een selectie uit de culturele activiteiten van het NGNS.

 

22688581_298799063951549_5136915106044060324_n[1]

25 oktober 2017: Nikos Kazantzakis in Nederland
Zestig jaar na de dood van de grote Griekse schrijver Nikos Kazantzakis (1883-1957), is een Kazantzakis-jaar; als bijdrage aan de festiviteiten organiseert de opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur van de UvA in samenwerking met het NGNS twee lezingen over N. Kazantzakis in Nederland. Sprekers: prof. dr. Bert Groen (Universiteit van Graz) en dr. Hero Hokwerda (RuG en UvA).
Plaats: Universiteitsbibliotheek (UB), Doelenzaal, Singel 425,  Amsterdam

gavrilos-opzet

8 oktober 2017: Rebetika Gavrilos Paradiso
Concert met Gavrilos Kokonas in de kleine zaal van  Paradiso.  Gavrilos Kokonas is een Griekse componist, gitarist, bouzouki speler en zanger met een bijzondere stem en een grote kennis van de rebetika (ook bekend als de Griekse blues).
lees meer

 

thepak_poster_A2_v320 april 2017: Wateren van Cyprus, Syrië en Egypte
Theatervoorstelling met gedichten van Konstantinos Kavafis, naar toneel vertaald door Kavafis-kenner Michalis Piërís, regisseur en hoogleraar Nieuwgriekse letterkunde aan de Universiteit van Cyprus.
In samenwerking met de stichting Marmoucha, de Universiteit van Cyprus en het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF).   lees meer

 

antigone goed 11 maart 2016: Ondersteuning van de multiculturele en meertalige theatervoorstelling Antigone.
Productie door iTie (the International Theatre in English), onderdeel van de stichting TheodoraVoutsaProductions.
Regisseur: Theodora Voutsa. Adaptation: Cintia Taylor.

 

 

dia caterina cornaro11 november 2016: Cyprus and Venice: The Venetian Walls of Nicosia, Candia and Palmanova. A common heritage.
Lezing en documentary-screening over de architectuur op Cyprus en Kreta gedurende het Venetiaans bestuur (in samenwerking met de ambassade van de Republiek Cyprus in Den Haag).

 

 

12891795_10207292379802440_7837367655882929719_o1 april 2016: Benefietconcert voor kinderen op de vlucht
In de Grote zaal van Paradiso in Amsterdam werd een muzikale reis georganiseerd langs vijf regio’s die met de tocht van de vluchtelingen verbonden zijn: Syrië, Turkije, Griekenland, de Balkan en Nederland.
Het concert werd georganiseerd in samenwerking met de stichtingen ReArt en Paradiso ter ondersteuning van de vluchtelingen op het Griekse eiland Leros. Er is 5.233 euro gedoneerd aan de lokale non profit organisatie Leros Solidarity Network, die verantwoordelijk is voor de opvang (in het opvangcentrum PIKPA) van minderjarigen en gezinnen die uit oorlogsgebieden in het Midden-Oosten vluchtten.

 

rebetika benefietconcert correct29 december 2015: Benefietconcert in de Kleine zaal van Paradiso in Amsterdam ter ondersteuning van de vluchtelingen in het Griekse dorp Idomeni en in Pireaus
(in samenwerking met de stichting Pera). Er is 4.000 euro gedoneerd aan de Nederlandse non profit organisatie Hulpkaravaan naar Griekenland, die zich inzette voor het verzamelen en distribueren van hulpgoederen aan vluchtelingen, gestrand in Griekenland gedurende de grote vluchtelingencrisis van 2015 en 2016;

 

hellas in holland klein

juni 2015: Ondersteuning van de tentoonstelling Hellas in Holland met werken van Griekse kunstenaars woonachtig in Nederland.
De tentoonstelling werd georganiseerd door de stichting Griekse Cultuur Filotechnia en het Grieks Verkeersbureau in samenwerking met het Allard Pierson Museum van de Universiteit van Amsterdam;

 

 

a slide4

29 juni 2015: Boekpresentatie & lancering van het initiatief Nederlands-Griekse Mediacirkel
Presentatie van Bruno Tersago’s boek Groeten uit Griekenland en van het digitale platform Nederlands-Griekse Mediacirkel in het PC Hoofthuis, Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met de Europese Beweging Nederland (EBN) en de opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur.

 

oedipus rex poster28 februari 2015: Ondersteuning van de multiculturele en meertalige theatervoorstelling Oedipus Rex.
Productie door iTie (the International Theatre in English), onderdeel van de stichting TheodoraVoutsaProductions.
Regisseur: Theodora Voutsa. Adaptation: Cintia Taylor.

Reacties zijn gesloten.