B. Tersago: Wat moet Athene met zo veel vage verwijten over vluchtelingen?

Een vrijwilliger helpt een Syrisch kindje aan land op het Griekse eiland Lesbos. © Reuters

25 januari 2016 – Een goed artikel van Griekenland-correspondent Bruno Tersago over de verwijten van de EU aan het adres van Griekenland. Hij schrijft in zijn opiniestuk:
“De EU-leiders hebben besloten dat de stroom van vluchtelingen en migranten (niet iedereen is op de vlucht voor oorlog) moet worden gestopt, en wel aan de buitengrenzen van de EU.
Daarmee komt het de facto failliete Griekenland in het vizier. Het land zou zich niet houden aan gemaakte afspraken, en zou zijn kustlijn van bijna 14.000 kilometer, tevens de EU-buitengrens, niet weten te bewaken.
De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner vond dat het land daarom uit de Schengenzone zou moeten worden gegooid. En de Sloveense premier Miroslav Cerar lanceerde in een brief aan zijn ambtsgenoten het idee om de landsgrens van Griekenland met Macedonië en Bulgarije volledig te vergrendelen om zo de vluchtelingenstroom tegen te houden.
Het feit dat dergelijke opties bespreekbaar zijn, wijst vooral op een falen van de EU. Afzonderlijke landen sluiten hun grenzen, en van een gemeenschappelijke aanpak is geen sprake.

Lees het complete artikel in: De Morgen/B. Tersago

© B. Tersago, 25.01.2016, BRON,
Foto: Credit: Reuters/Yannis Behrakis

Reacties zijn gesloten.