Inwoners van Kos: vluchtelingen in hongerstaking

12 mei 2016 – Het ergst denkbare scenario dat we ons voor konden stellen is werkelijkheid geworden. Met het recente verdrag tussen de EU en Turkije zijn de vluchtelingen en immigranten, tegen hun wil, gevangen in ons land, zonder dat wij in staat zijn om hen de primaire middelen te verschaffen zodat zij kunnen overleven.

Indicatief voor de gevolgen van dit verdrag zijn de verschrikkelijke omstandigheden die deze dagen heersen in de detentiecentra van het politiebureau van Kos. In de toch al beladen situatie waar de cellen letterlijk volgepropt zijn met mensen, waar gebrek aan voeding en medische zorg heerst en waar slechts gebruik gemaakt wordt van een enkel toilet, is er nu ook nog eens schade aan de riolering.

Vuil water en afval stagneren overal met het gevolg dat de mensen pallets nodig hebben om in de ruimte rond te kunnen lopen. Infectieziekten en luizen zijn al geconstateerd en men maakt zich ernstig zorgen over de opkomst van besmettelijke ziekten die alle gevangenen, maar ook de werknemers en iedereen die de ruimte om persoonlijke redenen bezoekt, bedreigt. Hierom zijn veel van de gevangenen al dagen in hongerstaking. Verbazingwekkend is het feit dat de autoriteiten en instanties tot nu toe geen duidelijke uitleg hebben gegeven. Daarnaast lijkt het er niet op dat de autoriteiten bewegen richting het vinden van een oplossing.

Als burgers uiten wij onze verontwaardiging en eisen wij dat het onvermogen van ons land om om te gaan met de omstandigheden die dit recente verdrag heeft veroorzaakt wordt erkend. Het land mag niet meer gebruikt worden als gevangenis, waarin mensen tegen hun wil opgesloten zitten en op een niet-transparante manier worden doorgestuurd naar een “veilig” buurland.

Bron: Beweging Stop Racisme (www.kar.org.gr), 12 mei 2016

Vertaling: Dafni Petinakis

Reacties zijn gesloten.