T.P. Spijkerboer: Asielzoekers teruggestuurd door de NAVO, mag dat?

Photograph: Ingo Wagner/AP

12 februari 2016 – “Op donderdag 11 februari 2016 meldde NAVO Secretaris-Generaal Stoltenberg dat NAVO-schepen onmiddellijk naar de Egeïsche Zee zullen gaan om de zee te bewaken tegen illegale migranten, in samenwerking met de relevante autoriteiten en in direct contact met Frontex. Is dit verenigbaar met het internationale recht?”

“Secretaris-Generaal Stoltenberg zei donderdag dat Turkse en Griekse schepen niet in elkaars territoriale wateren zullen opereren, waarmee een politieke gevoeligheid werd weggenomen. Het mandaat van de missie bestaat niet uit het stoppen of terugslepen van boten, maar wel uit het redden van mensen die dreigen te verdrinken. Zij worden naar Turkije gebracht, niet naar Griekenland. Bovendien zouden de activiteiten in Turkse territoriale wateren plaatsvinden. De Britse krant de The Guardian berichtte dat de actie al vrijdag 12 februari zou beginnen.”

Door Thomas Spijkerboer, hoogleraar Migratierecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft in Verblijfblog.nl, waar de sectie migratierecht van de VU actuele migratierechtelijke thema’s van toelichting voorziet.
“De conclusie is dat de NAVO-actie in strijd is met internationaal recht; en dat de NAVO-lidstaten aan dat internationale recht gebonden zijn omdat zij bij die actie rechtsmacht uitoefenen over de betrokken migranten. Het terugsturen van migranten door de NAVO schendt het refoulementverbod, ook als dat gebeurt onder het mom van een reddingsactie.”

Lees het gehele artikel door T.P. Spijkerboer in verblijfblog.spijkerboer

© Thomas Spijkerboer

Reacties zijn gesloten.