Vera Sykora

VeraSykora - kopieVera Sykora is historica en gespecialiseerd in de politisering van historische cultuur. Ze heeft onderzoek gedaan  naar onder andere de geschiedenis van het nationaal denken en nationale identiteit. Na haar studie cultuurgeschiedenis, conflictstudies en geschiedenis van de internationale betrekkingen in Utrecht deed ze promotieonderzoek naar de omgang met het verleden in het moderne Griekenland aan de Universiteit van Amsterdam. Ze verbleef regelmatig als gastonderzoeker in Athene, onder meer als Marie Curie Fellow aan de Universiteit van Athene. Aan de UvA doceerde ze bij de vakgroep Europese Studies over nationalisme op de Balkan.

Vera is geboren en getogen in Nederland, maar heeft van jongs af aan veel tijd in Griekenland doorgebracht en een grote belangstelling voor de huidige Griekse samenleving, cultuur en politiek. Zij volgt de ‘Griekse’ crisis en de Europese politiek op de voet. Beeldvorming, ‘framing’, stereotypering en narratieve constructies (al dan niet met behulp van historische argumenten) hebben daarbij haar bijzondere aandacht. Op dit moment werkt ze als freelance vertaler en redacteur. Daarnaast zoekt ze naar mogelijkheden om huidige ontwikkelingen vanuit haar expertise te duiden en een constructieve bijdrage te leveren aan het publieke debat.

Opleiding: Geschiedenis (specialisaties Cultuurgeschiedenis vanaf de Verlichting, Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, Conflict Studies) aan de Universiteit Utrecht; Nieuwgriekse Taal en Cultuur (modules taalverwerving, geschiedenis en literatuur) aan de Universiteit van Amsterdam; onderwijsprogramma Huizinga Instituut, Onderzoeksschool voor Cultuurgeschiedenis; Marie Curie European Doctorate in the Social History of Europe and the Mediterranean.

Loopbaan: onderzoeksassistent Instituut voor Nederlandse Geschiedenis; promovenda Instituut voor Cultuur en Geschiedenis en docent Europese Studies (UvA); medewerker redactie en onderzoek Nexus Instituut; freelance vertaler en redacteur (tekst en beeld).

Contact: vmsykora@gmail.com

LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/verasykora

Reacties zijn gesloten.