15 december 2023: Boekpresentatie: Griekse Toestanden

A talk by Ruard Wallis de Vries
Special guest: Mike Boddé
Musical contribution: Schering & Inslag
Date & time: 15 December 2023, 17:00
Location: Spuistraat 134 (PCH building, UvA), Amsterdam, room 1.04
Language: Dutch

Abstract
Ruard Wallis de Vries spreekt over zijn nieuwste boek Griekse Toestanden, waarin hij zijn ervaringen in Griekenland van de afgelopen twee decennia uit de doeken doet.
In 2003 komt Ruard uit een Griekse scheiding gerold. Moet hij nu ook afscheid nemen van het land en het leven waar hij zo gek op is? Ruard besluit de boot te nemen naar een eiland dat bijna niemand kent: Leros. Daar koopt hij binnen vierentwintig uur een bouwval met zeezicht. In de jaren die volgen koopt hij er nog vijf, op Samos. Hij belandt al gauw in een kleurrijke optocht van alcoholistische timmerlieden, wispelturige loodgieters en inventieve sjacheraars. Dat levert prachtige doorkijkjes op van het ongefilterde Griekse eilandleven. En misschien is dat ook wel waar Ruard écht naar op zoek is. Maar wat doet een mens met zes opgeknapte Griekse eilandhuizen midden in een economische crisis? En wat als er bootjes vol vluchtelingen voor de kust opduiken? Stelt Ruard zijn huizen open voor de ngo’s, de vrijwilligers en de vluchtelingen?
Griekse Toestanden is aan de oppervlakte een verhaal over het renoveren van een serie vervallen huisjes, maar daarachter zit een groter verhaal over hoe een eiland aan de rand van Griekenland door de economische crisis en het vluchtelingenvraagstuk moet zien te rollen.

Bio
Ruard Wallis de Vries publiceert geregeld over Griekenland. In Athene kwam hij ooit aan als Erasmusstudent, en was er vervolgens reisleider, freelance journalist en opkoper/opknapper van een half dozijn Griekse bouwvallen. Sinds 2012 organiseert hij filmfestivals in Griekenland en daarbuiten, waarop Griekse korte films centraal staan.

Reacties zijn gesloten.