26 May 2023: Lezing: Het hellenisme van Kavafis

Titel: Het hellenisme van Kavafis
Spreker: dr. Hero Hokwerda, RuG en UvA
Plaats: Universiteitsbibliotheek (UB), Doelenzaal, Singel 425, Amsterdam.
Datum en tijd: vrijdag 26 mei, 15.30-16.30 uur
Taal: Nederlands

Abstract
‘Kijk… Zelf ben ik ook Helleens. Denk erom, niet Helleen en ook niet helleniserend, maar Helleens’, zo heeft de dichter Kavafis eens gezegd. Wat wilde hij daarmee zeggen? En wat is ‘hellenisme’ bij Kavafis? Wij gebruiken die term doorgaans voor de paar eeuwen na Alexander de Grote, vóór de Romeinse overheersing van het Oosten, maar daarmee kom je er niet bij Kavafis.
Een beschouwing naar aanleiding van de samenstelling, vertaling en becommentariëring van een uitvoerige bloemlezing uit al het proza van Kavafis, in de eerste helft van 2023 te verschijnen bij de Historische Uitgeverij in Groningen.

Bio
Na een studie klassieke talen en Middel- en Nieuwgrieks in Groningen en Thessaloníki, is Hero Hokwerda van 1979-2014 voor de helft docent Nieuwgriekse taal en letterkunde geweest, in Groningen en vanaf 2002 aan  de UvA (vanaf 2007 als ‘plaatsvervangend leerstoelgroephouder’), voor de andere helft vertaler van Nieuwgriekse literatuur; dat laatste is hij nu nog steeds. Daarnaast is hij vanaf omstreeks 1990 redacteur van de reeksen Obolos (Griekse poëzie, tweetalig) en Grieks proza, met vertalingen van Griekse literatuur (eerst bij Styx Publications Groningen, later bij Ta Grammata); zie www.tagrammata.nl.

Reacties zijn gesloten.