3 november 2023: Lezing: Kachtitsis’ De Held van Gent

Titel: Kachtitsis’ De Held van Gent, of de auteur als spion.
Gastspreker: prof. dr. Gunnar De Boel, emeritus hoogleraar Griekse en Vergelijkende Taalkunde, en Nieuwgriekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Gent
Datum: 3 november 2023
Tijd: 15.30-16.30 (borrel na afloop)
Plaats: UvA, opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur, zaal 1.05, Spuistraat 134, Amsterdam
Taal: Nederlands

Samenvatting:
De Griekse auteur Nikos Kachtitsis emigreerde in 1956 naar Canada en keerde pas in 1970 naar zijn Peloponnesos terug, om er kort daarop te sterven, slechts 44 jaar oud. Zijn hoofdwerk De held van Gent (1967) presenteert hij als de Griekse ‘vertaling’ van een in het Nederlands geschreven manuscript, waarvan de auteur een klerk aan het Gentse gerechtshof zou zijn. In deze roman, en het enkele jaren eerder verschenen Het balkon, brengt Kachtitsis een mythologie van spionage en ballingschap tot leven: een cyclus van verhalen die zich situeert in het Gent van de belle époque.
Deze door Edgar Allan Poe en Gentenaar Maurice Maeterlinck en via Maeterllinck onrechtstreeks ook door Multatuli geïnspireerde detectiveroman gaat in essentie over de onmogelijke taak waarvoor elke schrijver zich in wezen gesteld ziet: het innerlijk van zijn personages, die hij als een spion belegert, op een objectieve wijze te beschrijven.
Op deze manier wordt Kachtitsis’ werk, met zijn onbetrouwbare verteller die nooit de belofte inlost om klare wijn te schenken, een voorloper van Paul Austers New York Trilogy (1985-1986).

Bio
Gunnar de Boel is geboren in Antwerpen in 1955. Hij is emeritus hoogleraar Griekse en Vergelijkende Taalkunde, en Nieuwgriekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Gent (2001-2020). In de periode 1998-2001 is hij hoogleraar Nieuwgrieks aan de Rijksuniversiteit Groningen geweest (in deeltijd).
Opleiding: klassieke filologie aan de universiteiten van Antwerpen en Gent, en aanvullende studie Nieuwgrieks aan de universiteit Athene.
Onderzoek: Oudgriekse syntaxis en de Middel- en Nieuwgriekse letterkunde, in het bijzonder de twaalfde-eeuwse Digenis Akritisroman, en de twintigste-eeuwse auteurs Kazantzakis, Karagatsis en Kachtitsis. In 2021 verscheen zijn  vertaling van de roman “De Held van Gent” van Kachtitsis in het Nederlands.

Reacties zijn gesloten.