8 oktober 2017: rebétika-concert met Gavrilos in Paradiso

P1060191 (2)Kleine zaal:  Zondag 08 oktober 2017, 19.30 uur.
Zaal open 19.00 uur.
Entree voorverkoop: 12,50 (incl. daglidmaatschap).
Entree aan de deur: 15,- (incl. daglidmaatschap).
Organisatie: Stichting Pera en NGNS.

Gavrilos Kokonas: zang, gitaar, bouzouki
Yannis Kadóglou: bouzouki, zang
Sakis Mitkas: baglamás, gitaar, zang

Gavrilos Kokonas is een Griekse componist, gitarist, bouzoukispeler en zanger met een bijzondere stem en een grote kennis van de rebétika, ook bekend als de Griekse Blues.
Gavrilos groeide op in een muzikale familie. Zijn voorouders kwamen in 1922 als vluchtelingen naar Griekenland – na het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk – met de uitwisseling van bevolkingsgroepen tussen Griekenland en Turkije. Mede door de vluchtelingenstroom ontwikkelde zich de vroege rebétiko. In de sloppenwijken van Athene, Piraeus en Thessaloniki mengde zich de muziek van de vluchtelingen uit het Oosten – de muziek uit Izmir en de Bosporus – met de muzikale tradities van de eilanden en de marginale subculturen van het Griekse vasteland. De bloeitijd van de rebétika valt in de periode tussen 1933 en 1943, met als voornaamste vertegenwoordiger Markos Vamvakaris. De rebétika bezingen de bitterheid, het verdriet en het lief en leed van het leven. Ze zijn wereldbekend geworden als de Griekse Blues, die met hun authenticiteit en virtuositeit het publiek betoveren.

De rebétika vormen al sinds zijn jonge jaren de grote passie van Gavrilos. Hij heeft jarenlang samengewerkt met de prominente volksmuzikant Chronis Aidonidis. Ook speelde hij met Mariza Koch, Domna Samiou, Nikos Ikonomidis, Afendoula Razeli, Mario en de bekende rebétikaspeler Andonis Ainitis. Zijn eerste album met eigen composities kwam uit in 1996. Zijn nieuwste album ‘Rebetika Report’ is een verzameling van het mooiste en het beste uit de rebétikamuziek van net voor en net na de Tweede Wereldoorlog. Een ontdekkingsreis naar de rebétika-meesterwerken die een inspiratiebron zijn geweest voor grote componisten als Manos Chatzidakis, Mikis Theodorakis en Xarchakos, en die daarmee de hedendaagse kwaliteitsmuziek van Griekenland gevormd hebben.

Het concert is een productie van Stichting Pera in samenwerking met het Nederlands Genootschap Nieuwgriekse Studies (NGNS) .

Reacties zijn gesloten.