T. Tsakiroglou: De kip met de gouden eieren

12 september 2015 – Tasos Tsakiroglou, redacteur van de Griekse krant Efsyn.gr, ontkracht de mythe dat de Duitse belastingbetalers flink zouden hebben betaald voor het oplossen van de Griekse crisis. Zijn betoog wordt ondersteund door de bevindingen van het Duitse IWH Instituut.

De Griekse steunpakketen (memoranda) zijn voor Berlijn een kip met gouden eieren.

Misschien zouden de Duitse belastingbetalers geschokt reageren, als hun regering op een gegeven moment de waarheid vertelde over de relatie tussen hun land en Griekenland in deze tijden van crisis. Dat wil zeggen: als aan hen geopenbaard zou worden dat “Het Griekse drama heeft geholpen bij het in balans brengen van de Duitse economie. Duitsland heeft namelijk het vorstelijke bedrag van honderd miljard euro gewonnen.”, zoals The Wall Street Journal al schreef op de dag van publicatie van het onderzoek uitgevoerd door het IWH Instituut. Deze onthulling zou natuurlijk in één keer de valse informatie van de overheid van Merkel – Schäuble, als een kaartenhuis ineen doen storten. Onder deze overheid moest het Duitse volk namelijk tot op heden monsterlijke bedragen betalen om het niet meer te redden Griekenland “te redden”.

De winst van Duitsland dankzij de Griekse crisis.

In het onderzoek van het particuliere, betrouwbare, non-profit Instituut IWH, dat ongeveer een maand geleden gepubliceerd is en niet veel publiciteit heeft gekregen in de media, wordt met harde feiten aangetoond dat het totale bedrag dat Berlijn tot op de dag van vandaag aan Griekenland heeft gegeven (90 miljard euro), kleiner is dan het totale bedrag dat Duitsland aan winst heeft ontvangen dankzij de Griekse crisis gedurende de laatste vijf jaar: dit bedrag is bijna 100 miljard euro, oftewel 3% van het Duitse BNP. Hieruit volgt de schokkende conclusie van het onderzoek: “Wanneer we het over het bedrag hebben dat de Duitse belastingbetalers betaalden om Griekenland te redden, mogen we deze voordelen niet over het hoofd zien. Deze zijn namelijk groter dan de schade, zelfs in het scenario waarin Griekenland failliet verklaard zou worden. Hetzelfde zou gelden als, hypothetisch gezien, het totale bedrag van de Griekse schuld zou worden kwijtgescholden.

Een van de belangrijkste argumenten van Merkel – Schäuble voor het opleggen van draconische bezuinigingsprogramma’s en hun eigen bijdrage aan de “redding van Griekenland” is dat: “De overige landen dezelfde evenwichtige begroting als Duitsland moeten hebben. Maar het onderzoek bewijst dat de balans van de Duitse begroting grotendeels te verklaren is door de lage (negatieve) rente waarmee Berlijn mag lenen en door de geldrivieren die het land instroomden elke keer dat de crisis in de eurozone verergerde vanwege slecht nieuws uit Griekenland. In die tijden zochten internationale beleggers een veilige haven voor hun geld, dus stuurden zij hun geld met spoed naar Duitsland. Hierdoor werd de rente voor Duitsland alleen maar nog lager. Zo is er het argument dat de Duitse economische macht uitsluitend te danken is aan het Duitse concurrentievermogen en het eerder gevoerde restrictieve beleid. Op deze manier was de winst voor Duitsland, door de crisis in de Eurozone, volgens het onderzoek, veel hoger dan die van het VK, Frankrijk en Nederland. Dit bleek al uit de titel van de publicatie van Der Spiegel uit 2012, waarin staat dat “De Europese crisis een zegen is voor Duitsland”. In dezelfde tendens, is de titel van het artikel:  “Geld winnen uit pijn”.

En wat gebeurt er in de toekomst? Het onderzoek verwacht dat “Duitsland geld zal blijven verdienen aan de huidige crisis. Als de situatie rustiger wordt, dan zou dit ervoor zorgen dat Berlijn de lage rente verliest.” Maar, het aantal middellange en lange termijn staatsobligaties, die zijn uitgegeven in de afgelopen jaren, is bijzonder hoog. Hoewel dit aantal nog lang niet in de buurt komt van de verwachte opbrengst, zal “de periode van de Duitse verdiensten (…) voortgezet worden in de toekomst”.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat de heer Schäuble  Tsipras wel kan verwijten dat hij gedreven is door ideologie, maar dat Schäuble zelf volgens ditonderzoek alleen gedreven wordt door het economische belang van zijn land, zelfs wanneer dit ten koste gaat van het gemeenschappelijke Europese belang waar hij het vaak over heeft met zijn bondskanselier Merkel.

Eerste publicatie op 12-09-2015 in de Griekse krant Efsyn.gr op: http://www.efsyn.gr/arthro/hrysotokos-ornitha-gia-verolino-ta-mnimonia

Bron: EFIMERIDA TON SYNTAKTON,
FOTO: Joerg VCarstensen/dpa via AP

Vertaling uit het Grieks: NGNS/Dafni Peteinakis

 

 

Reacties zijn gesloten.